SZERELEM ÉRINTKEZÉS NÉLKÜL

Az adásban érintett technológiák és témák: MI egészségügy, alphafold, robotikai alkalmazások, COVID-automatizálás gyorsítása

Az adásban, olyan kérdéseket vizsgálunk meg, amelyeket egy világméretű járvány megjelenése vet fel, beleértve annak stresszhatásait, de azt is, hogy a COVID-19 hogyan gyorsított fel más tendenciákat, amelyek pozitívak lehetnek. Ez utóbbiak között említhetjük az új gyógyszerkutatásokat, a precíziós orvoslást és a robotsebészetet, mindezeket a mesterséges intelligencia által támogatva.

Beszélgető partnerek: Dr. Bajer-Molnár Orsolya és Lévay György

  Hallgatható még:

  Lévay György

  Kutatómérnök

  Lévay György több testrészét kellett amputálni egy agyhártyagyulladás miatt 2010-ben. Pontosan 10 éve kezdett azon dolgozni, hogy a protézist viselők ezeket a mozdulataikhoz tudják hangolni, hogy az úgy működhessen, mint egy testrész. Robotikával és mesterséges intelligenciával kezdett foglalkozni. Egy ösztöndíjnak köszönhetően mesterszakos tanulmányait az Egyesült Államokban végezte a Johns Hopkins Egyetemen. Jelenleg az Infinite Biomedical Technologies cég kutatási vezetője, valamint kutatómérnökként dolgozik a Széchenyi István Egyetemen.

  Dr. Bajer-Molnár Orsolya

  szenior posztdoktor kutató, Konrad Lorenz Intézet, Ausztria

  Bajer-Molnár Orsolya mesterdiplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte 2007-ben, majd 2013-ban ugyanitt szerzett PhD fokozatot evolúcióbiológiából.
  Doktori munkáját követően az amerikai Dartmouth College-be kapott posztdoktori ösztöndíjat, majd további két évet dolgozott a brazíliai Universidade Federal do Rio Grande do Norte egyetemen. Brazíliai munkája alatt fordult a figyelme az újonnan megjelenő fertőző betegségek evolúciója felé, és ekkor kezdett együttműködésbe több nemzetközi intézet mellett a Torontói Egyetem és az Ökológiai Kutatóközpont kutatóival. A kutatás mellett mindig különös figyelmet fordított a tudománykommunikációra és oktatásra. Doktori képzése alatt rendszeresen tanított, amerikai tartózkodása alatt pedig megválasztották a Dartmouth College Posztdoktori Szövetség alelnökévé, ahol társasági eseményeket, konferenciákat és ismeretterjesztő programokat szervezett. Állandó résztvevője volt a hazai Fame Lab tudománykommunikációs versenyek döntőinek, a budapesti Milestone Intézetben mentorként dolgozik középiskolás hallgatókkal, valamint rendszeresen nyilatkozik a médiában a koronavírus-járvány eddigi és várható alakulásáról. Jelenleg az osztrák Konrad Lorenz Intézet munkatársaként arra keresi a választ, hogy hogyan lehet egy evolúción alapuló járványmegelőzési eljárást átültetni a közegészségügyi gyakorlatba.

  Olvassa el az adásról írt cikket!

  HVG. Kiadó Zrt.

  +36 1 436 2447

  [email protected]

  1037 Budapest, Montevideo utca 14.