A podcast sorozatban szakértők segítségével utánajárunk, hogy mi fog történni öt, tíz vagy húsz év múlva? Mit tartogat a jövő számunkra, emberek számára?

A podcastsorozat a realisztikus mesterséges intelligenciára épül, vagyis olyan technológiákra, amelyek vagy már léteznek, vagy észszerűen várható, hogy a következő húsz évben fognak kifejlődni.
Az egyes tartalmakat úgy válogattuk össze, hogy a különböző iparágak technológiai alkalmazásait az egyre növekvő technológiai összetettségben ragadják meg, és hogy ezen vívmányok használatának etikai és társadalmi következményeit is bemutassák.

Kovács Gergely

kommunikációs szakember, kutató

20 éve dolgozik a kommunikációs szakmában, az utóbbi 15 évben jelentős szerepe volt különböző nagy kommunikációs és digitális cégek  felépítésében. Kipróbálta magát informatikusként, kereskedelmi pilótaként és környezetkutatóként is.

Munkája mellett főiskolákon tart előadásokat vizuális kommunikációról és nagyvállalatok vezetőit készíti fel a legújabb digitális trendekből.

Kutatási területe az Augmented Reality és Virtual Reality, számtalan megvalósult projekttel a háta mögött kezdett PhD-zni a témában.

Részt vett a 2021-es vadászati és természeti világkiállítás digitális stratégiájának megalkotásában, a digitális projektek vezetőjeként AR / VR megoldásokat fejlesztettek.

Minden podcast 2 részből fog állni: Egy sci-fi novellából, amit egy beszélgetés követ, ahol meghívott vendégeinkkel kielemezzük a hallottakat, megbeszéljük melyik technológia milyen fejlődésen kell keresztülmenjen, hogy mindez megvalósuljon és ezeknek mennyi az esélye. Többek között ezekről és még sok minden másról is beszélgetünk meghívott vendégeinkkel.

Intro

A mai, a nulladik adás rendhagyó lesz, mert nem egy sci-fi novellával kezdünk, hanem egy jövőkutató és sci-fi szerzővel, Kánai Andrással beszélgetünk a közeljövőnket befolyásoló elképzelésekről és a sci-fikről, amelynek a legfontosabb kérdése a „mi lenne, ha…?”

Beszélgető partner: Kánai András

Istenek a maszkok mögött

Az adásban érintett technológiák és témák: számítógépes látás, konvolúciós neurális hálózatok, deepfake-ek, generatív ellenséges hálózatok, biometria, M.I. biztonság

Beszélgető partner: Papp László és Andersen Dávid

Szerelem érintkezés nélkül

Az adásban, olyan kérdéseket vizsgálunk meg, amelyeket egy világméretű járvány megjelenése vet fel, beleértve annak stresszhatásait, de azt is, hogy a COVID-19 hogyan gyorsított fel más tendenciákat, amelyek pozitívak lehetnek. Ez utóbbiak között említhetjük az új gyógyszerkutatásokat, a precíziós orvoslást és a robotsebészetet, mindezeket a mesterséges intelligencia által támogatva.

Beszélgető partnerek: Dr. Bajer-Molnár Orsolya és Lévay György

Ikerverebek

Az adásban érintett technológiák és témák: természetes nyelvfeldolgozás, önfelügyelt tanulás, GPT-3, AGI és tudatosság, MI oktatás

Beszélgető partnerek: Greskovits György és Pohly Ferenc

Kísértő bálványom

Az adásban érintett technológiák és témák: virtuális valóság (VR), kiterjesztett valóság (AR) és kevert valóság (MR), agy-számítógép interfész (BCI), etikai és társadalmi kérdések.

Beszélgető partnerek: Dr. Erdős Sándor, OncoVR-alapító, gyermekpszichiáter rezidens és Budaházy Szabolcs, ARworks-alapító, ügyvezető

A szent sofőr

Az adásban érintett technológiák és témák: autonóm járművek, teljes autonómia és intelligens városok, etikai és társadalmi kérdések

Beszélgető partner: Szabados Levente, Frankfurt School of Finance and Management Docens, Neuron Solutions Vezető tanácsadó

Kvantum népírtás

Az adásban érintett technológiák és témák: kvantumszámítógépek, bitcoin biztonság, autonóm fegyverek, egzisztenciális fenyegetés

Beszélgető partnerek: Porkoláb Imre, Flow Kutatóintézet, igazgatója és Somogyi Zoltán, szociológus

Aranyelefánt

Az adásban érintett technológiák és témák: mélytanulás, big data, internetes pénzügyi alkalmazások, mesterséges intelligencia externáliák

Beszélgető partnerek: Csanda Gergely Customer Experience Lead és Papp László Gartner területi
vezető

HVG. Kiadó Zrt.

+36 1 436 2447

[email protected]

1037 Budapest, Montevideo utca 14.