Kvantum népírtás

Az adásban érintett technológiák és témák: kvantumszámítógépek, bitcoin biztonság, autonóm fegyverek, egzisztenciális fenyegetés

A technológia eredendően semleges – az emberek azok, akik jó és rossz célokra használják. A felforgató technológiák Prométheusz tüzévé vagy Pandora szelencéjévé válhatnak, attól függően, hogy melyik ember használja a technológiát. Erről szól a Kvantum népirtás.

Az autonóm fegyvereket, mint minden technológiát, jóra és rosszra is fel lehet majd használni; megmenthetik az emberi katonák életét egy olyan korszakban, amelyben a háborúkat gépek vívják.

António Guterres, az ENSZ főtitkára kijelentette: „Az a kilátás, hogy a gépek mérlegelési jogkörrel és hatalommal rendelkeznek az emberi élet kioltására, erkölcsileg visszataszító”.

Beszélgető partnerek: Porkoláb Imre, Flow Kutatóintézet, igazgatója és Somogyi Zoltán, szociológus

  Hallgatható még:

  Porkoláb Imre

  Flow Kutatóintézet, igazgató

  A hazai katonai felsőfokú tanulmányait követően a 270 éves múlttal rendelkező Sandhurst-i Királyi Katonai Akadémián végzett, ezt követően több hazai katonai és civil egyetemen szerzett másoddiplomákat, és PhD fokozatot. Katonai karrierjét 1993-ban kezdte, hadszíntéri szolgálaton vett
  részt az Iraki Szabadság-hadműveletben, valamint Afganisztánban, és karrierje nagy részét a Magyar Honvédség különleges műveleti képességének megalkotásával és fejlesztésével töltötte. 2011 júliusától az USA-ban, a NATO Stratégiai Transzformációs Parancsnokságon teljesített szolgálatot, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) képviselőjeként a Pentagonban dolgozott, ahol az amerikai egyesített vezérkarral, a Védelmi Minisztériummal, illetve a Washingtonba települt kiemelt kutatóintézetekkel tartotta a kapcsolatot. Amerikai tartózkodása alatt elvégezte a Harvard Egyetem felsővezetői tanfolyamát, illetve a Stanford Egyetem szervezeti innováció szakát. 2018 óta a Magyar Honvédség védelmi innováció terén végzett átalakító munkáját vezette a nemzeti fegyverzeti igazgató kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyetteseként.

  A különleges műveleti képességfejlesztés kapcsán a gerillaharc és a terrorellenes hadviselés szakértője, az ehhez kapcsolódó vezetéselméletet – a hagyományostól eltérő küldetés alapú vezetést –, a V.U.C.A. környezetben sikeres változásmenedzsmentet, illetve a szervezeti átalakítás innovatív módszereit és annak az üzleti életben való alkalmazhatóságát kutatja, rendszeresen publikál, és  előadásokat is tart a témában. Első könyve Szolgálj, hogy vezethess! címmel 2016-ban jelent meg, második könyve, A stratégia művészete 2019 májusában látott napvilágot, harmadik könyve „Vállalati Gerillák” címmel pedig 2021-ben jelent meg.

  Somogyi Zoltán

  szociológus

  Többek között a Political Capital Institute, a Szabad Piac Alapítvány, a Ne Dobd Ki Alapítvány alapítója. Korábban a Kommunikációtudományi Társaság főtitkára, stratégiai tanácsadóként dolgozik
  a piaci világban.

  Olvassa el az adásról írt cikket!

  HVG. Kiadó Zrt.

  +36 1 436 2447

  [email protected]

  1037 Budapest, Montevideo utca 14.